Radio Romanul Logo
URMĂREȘTE-NE

Ana Blandiana: „Acest premiu îl primesc prin destinul meu, îl primește și Memorialul de la Sighet și chiar ȚARA MEA!”

Ana Blandiana Acest premiu îl primesc prin destinul meu, îl primește și Memorialul de la Sighet și chiar ȚARA MEA

Marea poetă Ana Blandiana a fost desemnată câștigătoare a premiului anul din Spania „Prințesa de Asturias”, pentru Literatură. Anunțul oficial a fost făcut la 23 mai 2024 de Fundația Prințesa de Asturias, iar doamna Ana Blandiana a aflat vestea în direct de la acest post de radio, în cadrul programului 3 Ore Pentru Toți, de la  Radio Românul din Spania (107,7 FM și radioromanul.com), program realizat de jurnalistul Ciprian Bălțoiu, alături de Andrei Ropan.

Cu referire la premiul obținut și la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, din Sighetu Marmației, din România, marea poetă Ana Blandiana ne-a declarat următoarele, cu multe emoții copleșitoare în glas:

În ce măsură trebuie să ne amintim?

Poate că ar fi mai firesc să zicem: NU mai vrem să ne amintim ceea ce a fost rău!

Doar că singurul fel de a ne salva din rău, este să nu-l uităm!
Și într-adevăr, anii mei din urmă au fost prin Sighet, în primul rând, prin Memorialul de la Sighet și dedicați acestei idei.

Faptul că am reușit Memorialul de la Sighet, este un miracol!
Este esențială cunoașterea trecutului pentru înțelegerea prezentului.

Vă mulțumesc că mă obișnuiți cu ideea și că îmi dați toată informația posibilă (n. red. – despre acest premiu obținut). În orice caz, sunt foarte emoționată, recunosc, deși în general nu sunt foarte intimidată de premii. Mi se pare că ele sunt pe un drum paralel cu scrisul propriu-zis. De altfel, în general, sunt intimidată de succesul cărților mele în limba spaniolă, în Spania și în America Latină, adică e un tip de adeziune care aproape mă miră. Sunt foarte aproape de poezie, adică am avut succes ca în România, ceea ce mă tulbură.

Acest premiu, evident, primit pentru poezie este, în același timp, un premiu pe care nu-l primesc numai eu, îl primesc prin destinul meu, îl primește și Memorialul de la Sighet și chiar ȚARA MEA!


Vă mulțumesc din toată inima și sper să ne vedem în toamnă la ceremonie.” Ne-a mai declarat Ana Blandiana.

Ana Blandiana, una dintre cele mai traduse scriitoare din România, a fost distinsă la Oviedo, Spania, cu Premiul „Prințesa de Asturias pentru Litere”. Acordate de fundația omonimă, Premiile „Prințesa de Asturias” sunt cele mai prestigioase premii din Spania. „Ana Blandiana este moștenitoarea celor mai strălucite tradiții literare și totodată o creatoare unică într-un fel radical. Scrisul ei, în care se îmbină transparența și complexitatea, ridică întrebări fundamentale asupra existenței ființei omenești, în solitudine și societate, înaintea naturii și a istoriei. A demonstrat cu poezia ei de nedomolit o capacitate extraordinară de rezistență în fața cenzurii”, susține motivația juriului.

Premiile „Fundación Princesa de Asturias” sunt acordate în lunile aprilie, mai și iunie. Decernate de opt jurii alcătuite din numeroase personalități, distincțiile se acordă pentru domenii precum Arte, Litere, Comunicare și științe umaniste, Științe sociale, Cooperare internațională, Cercetare științifică și tehnică, Sport, Concordia.

Tot la 23 mai 2024, romanul „Solenoid” de Mircea Cătărescu, apărut în limba engleză în traducerea lui Sean Cotter, a fost premiat în Irlanda cu „Dublin Literary Award”, una dintre cele mai importante distincții literare din lume, informează icr.ro.

Emoția poetei Ana Blandiana și prima ei reacție, puteți asculta în interviul următor.

VIZIONEAZĂ INTERVIUL AICI:

Scroll to Top