Radio Romanul Logo
URMĂREȘTE-NE

Eforturile PNL ne-au adus în Schengen

Eforturile PNL ne-au adus în Schengen

În 31 martie 2024, România a intrat în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Cetățenii români călătoresc acum mai ușor și mai rapid prin Europa, fără a mai pierde timp la controalele de pașapoarte pe aeroporturile din interiorul zonei Schengen, se anunță într-un comunicat al Biroului de Presă al Partidului Național Liberal.

Această aderare s-a putut întâmpla ca urmare a demersurilor PNL. A fost un drum lung, care a presupus multă muncă administrativă, un dialog intensificat cu instituțiile europene și investiții serioase în dotări. De cele mai multe ori, miniștrii PNL au fost nevoiți să depună eforturi suplimentare, pentru a acoperi perioadele în care alte guvernări nu au făcut nimic.

În perioadele în care la conducerea Ministerului Afacerilor Interne s-au aflat liberalii Lucian Bode și, în prezent, Cătălin Predoiu, au avut loc numeroase inspecții din partea oficialilor europeni. Au fost verificate echipamentele de control al accesului în țară, infrastructura specifică pazei zonelor de frontieră, procedurile pentru azilanți, chiar și softurile folosite în instituții.

Toate aceste inspecții au avut rezultate pozitive. România a primit aprecieri chiar și din partea experților olandezi.

Admiterea în spațiul european de liberă circulație este un pas major pentru România, fiind posibil datorită eforturilor președintelui Klaus Iohannis, ale miniștrilor și europarlamentarilor liberali și ale diplomației române. Pentru țara noastră, această integrare mai aprofundată în structurile europene a fost o mare realizare de politică externă.

Însă, este doar o victorie de etapă. Europarlamentarii trimiși de PNL la Bruxelles vor continua în următorul mandat din Parlamentul European să lucreze pentru aderarea completă, care să includă și granițele terestre.

Foto: Anexă Comunicat de Presă

Comandat de Partidul Național Liberal, Cod CMF: 41240003

Scroll to Top