Radio Romanul Logo
URMĂREȘTE-NE

Pilonul II de pensii, protejat prin intervențiile PNL. Banii contribuabililor, la randamente record

Pilonul II de pensii, protejat prin intervențiile PNL. Banii contribuabililor, la randamente record

„Național-liberalii sunt singurii care au dovedit că pot apăra cota unică și pilonul II de pensii, singurii care au sprijinit concret microîntreprinderile și fermierii”, a declarat recent președintele PNL, Nicolae Ciucă, se anunță într-un comunicat al Biroului de Presă al Partidului Național Liberal.

Conform Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, volumul lunar de contribuții virate în fondurile de pensii private obligatorii a crescut cu 50% față de anul trecut și este de două ori mai mare față de acum patru ani.

Randamentele foarte bune au dus la sume record în conturile contribuabililor, respectiv peste 135 miliarde lei, la peste 8 milioane de participanți.

„Cota unică a rămas acolo. Pilonul ll au rămas acolo, așa cum au fost stabilite. Acestea au fost elementele esențiale pentru PNL, sunt elementele noastre de structură internă”, a arătat președintele Ciucă.

La finalul anului trecut, liberalii s-au opus categoric propunerii legislative de impozitare cu 10% a pensiilor private, aceasta fiind una dintre liniile roșii trasate de PNL în ceea ce privește protecția și dezvoltarea acestor fonduri, angajament al liberalilor pentru asigurarea unui trai decent pentru pensionari.

Mai mult, PNL a fost împotriva amânării creșterii contribuției începând cu acest an. Liberalii subliniază că majorarea contribuției la Pilonul II, de la 3,75% la 4,75% din venitul brut lunar, începând cu 1 ianuarie 2024, ca parte a angajamentelor României față de Uniunea Europeană, are rolul de a amplifica beneficiile pe termen lung pentru contribuabili. Astfel, aceștia vor avea sume mai mari disponibile pentru retragere la momentul pensionării.

Comisia Europeană s-a opus în repetate rânduri reducerii contribuției pentru Pilonul II de pensii, arătând că acest lucru ar putea afecta sistemul de pensii în general, dar și piața de capital din România. Pe de altă parte, PNL a împărtășit și el o astfel de poziție.

De altfel, în campania pentru alegerile europarlamentare care se derulează în această perioadă, candidați PNL au susținut mereu necesitatea unei colaborări mai strânse cu instituțiile europene.

Amintim faptul că alegerile europarlamentare urmează să aibă loc duminică, 9 iunie 2024, iar PNL se poziționează în calitate de principal partid pro-european din România.

Foto: Anexă Comunicat de Presă

Comandat de Partidul Național Liberal, Cod CMF: 41240003

Scroll to Top